Forum Studentów Budownictwa Strona Główna Forum Studentów Budownictwa
Forum zrzeszające studentów budownictwa i studentów inżynierii środowiska

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer na studia
Autor Wiadomość
Magda_Romka
technik


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 19
Wysłany: 2016-06-13, 10:23   Komputer na studia

Witajcie, gdzieś już był ten temat ale nie mogę znaleźć. (Proszę o przesunięcie jeśli to mozliwe)

Zastanawiam się nad zmianą komputera, po katordze która przeszłam z moim laptopem pisząc prace inżynierska.
Idę na studia magisterskie gdzie będzie pewnie sporo projektów. Jakie powinnam wybrać parametry (nie znam się kompletnie na tym) aby wszystko hulalo jak trzeba przy zainstalowanych programach AutoCAD ArchiCAD NormaPRO Robot i pewnie jeszcze jakiś program dojdzie między czasie.
Koleżanka która jest fotografem poleca mi MacBooka Pro ponieważ cena nie jest mała chciałabym poznać wasze opinie zanim dokonam zakupu (poczekam oczywiście do października bo w iSpocie są rabaty dla studentów 😊 )
Laptopa będę często przewozić bo wybieram studia w Płocku wiec na weekendy będę wyjeżdżać poza miejsce zamieszkania, dlatego nie chciałabym kupować 17" laptopa bo będzie ciężki. 13" do projektowania może trochę za mało jak myślicie? Z drugiej strony będę go używać na wyjazdach a w domu jak będę robić projekt to mogę sobie podłączyć monitor 21 cali który mam i chyba powinno być dobrze.

Reasumując proszę o opinie 😊
 
     
Profesor Belka

Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany:    Hosting kosztuje :)

Ze swojej strony możemy polecić :-):

 
 
Mat
inżynier


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 60
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 9/14
 64%
Wysłany: 2016-06-13, 14:08   

Jakiego teraz masz lapka i czym się objawiała katorga?
Nie nastawiaj się na nie wiadomo co na magisterce ;) Jakieś projekty będą, ale nie żeby były specjalnie wymagające od komputera.
MBP spoko jak chcesz polansić, jeszcze kawa ze Starbunia i można słać focie na Insta :P A tak serio to nie widzę powodów dla których warto by było płacić takie sumy za lapka do zastosowań inżynierskich.
Miałem lapka 15", przez chwilę 14" i teraz mam 11,9" i jak dla mnie 13" to takie absolutne maksimum w przekątnej + niewielka waga (< 1,5 kg z zasilaczem), dzięki czemu sprzęt jest jak najbardziej przenośny - nie ma wielkich wymagań odnośnie miejsca w torbie, więc nie trzeba kupować czegoś specjalnego do noszenia. Jest również względnie lekki, więc po dłuższym noszeniu nie ciąży tak jak ponad 2 kg konstrukcje. Oczywiście ma wady jak każdy laptop, czyli trzeba się garbić, grzeje sie bardziej niż stacjonarka itp. ale jednak mobilność tutaj przeważa w porównaniu ze standardowymi konstrukcjami.
Kilka razy ludzie byli ciekawi jak pracuje mi się na takiej przekątnej - tak samo do dupy jak na większych ;) Dla mnie laptop to laptop, przez swą konstrukcję (ekran przy jednostce centralnej) dłuższa praca jest męcząca, więc wybrałem coś co przynajmniej jest mobilne ;)
 
     
Magda_Romka
technik


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 19
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-06-13, 16:58   

Nie chodzi mi żeby się lansować, kilka lat broniłam się przed iPhonem bo uważałam że to tylko zbędny drogi gadżet, który niczym się nie różni od Samsunga S5 którego mialam poza ceną, ale jak dostałam w prezencie iPhona to przetestowałam i teraz nie zamienię go na inny telefon typu Samsung, mimo mniejszej ilości aplikacji itp. to jest zupełnie co innego. Przede wszystkim nie wiesza się co chwila, wszystko działa sprawnie i szybko nie tylko jak telefon jest nowy.

Dlatego właśnie jak koleżanka poleciła mi Macbooka to zastanawiam się czy jest tak samo, aktualnie pracuję na laptopie Acer Aspire 5732Z Procesor Intel Premium T4300 3.2 GHz 800 MHz FSB, Intel GMA 4500M 15.6" 4 GB, 250 GB HDD. Katorga polegała na tym że niemiłosiernie sie zawieszał, jak miałam otwartego Cada to maila pisałam chyba 30 minut bo co chwila się zamulał, a ja jeszcze otworzyłam w Wordzie pracę inżynierską która miała 200 stron to nie dało się nic zrobić w Cadzie bo sie zawieszał.

Czy jest ktoś kto używa Maca do celów inżynierskich? Czytałam wiele opinii ale większość wypowiada się która nie miała styczności z MacBookiem. Chyba nie jest możliwe żeby nikt go nie używał?
 
     
Mat
inżynier


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 60
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 9/14
 64%
Wysłany: 2016-06-14, 09:00   

Cytat:
Acer Aspire 5732Z Procesor Intel Premium T4300 3.2 GHz 800 MHz FSB, Intel GMA 4500M 15.6" 4 GB, 250 GB HDD. Katorga polegała na tym że niemiłosiernie sie zawieszał, jak miałam otwartego Cada to maila pisałam chyba 30 minut bo co chwila się zamulał, a ja jeszcze otworzyłam w Wordzie pracę inżynierską która miała 200 stron to nie dało się nic zrobić w Cadzie bo sie zawieszał.

Taka rada na przyszłość, jeżeli korzystasz z najnowszego oprogramowania to...przestań ;) Brzmi dziwnie, może za mało miałem z tym styczność, ale tak serio, jakie 'killer ficzery' wprowadzane są co wersję AutoCada żeby korzystać z najnowszych? Ja odpuściłem w okolicach wersji 2012 albo 2013, bo jak dla mnie największa różnica polegała na zwiększeniu wymagań i długości uruchamiania. Jakieś usprawnienia były, ale - jak dla mnie - wady znacznie przewyższały zalety. Przesiadłem się na wersję kilkuletnią i komp jakby dostał skrzydeł ;) To samo RSA, Revit i inne, student nie odczuje usprawnień, ale już zwiększenie wymagań tak.
Cytat:
Czy jest ktoś kto używa Maca do celów inżynierskich? Czytałam wiele opinii ale większość wypowiada się która nie miała styczności z MacBookiem. Chyba nie jest możliwe żeby nikt go nie używał?

Pewnie ktoś kiedyś używał, ale tak realnie podchodząc do tematu, to dla nas (czyt. inżynierów) Mac to głównie estetyka i Unix z ludzką twarzą (czyli jest bezpiecznie i nie wymaga od użytkownika wielkiej wiedzy o systemie). może i artyści bardziej doceniają jego zalety (nie wiem, sam nim nie jestem), ale budowlanka to budowlanka, dużo roboty nie wymagającej wielkiej wydajności od sprzętu (czyli nie ma opcji żeby docenić ewentualną optymalizację systemu), oprogramowanie i tak jest dostępne na Windę a te kompy można kupić taniej i wcale nie oznacza, że są gorsze.
 
     
Magda_Romka
technik


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 19
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-06-14, 11:29   

Dziękuję za odpowiedź 😊
A czy możesz mi polecić jakiś laptop który będzie dobry do pracy, nie będzie się zawieszal itp. ?
Jakie powinien mieć parametry żeby wszystko hulalo jak trzeba?
 
     
Mat
inżynier


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 60
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 9/14
 64%
Wysłany: 2016-06-14, 22:20   

Myślę, że o sprzęt dobrze pytać na forum z tymże związanym, np. http://www.nhl.pl/]nhl, gdzie jest odpowiedni dział w którym możesz opisać swoje oczekiwania i coś doradzą. Od siebie dodam - nie musisz mieć żadnego super sprzętu. Wspomnienie o projektowaniu w AC czy RSA może trochę ludzi odstraszać albo dawać błędny sygnał, że potrzebujesz czegoś na prawdę pro, co uważam, że nie jest potrzebne na studiach, gdzie projekty nie są zbyt wymagające (inna sprawa czy w ogóle będziesz na nie poświęcać sporo czasu :D). Chyba, że na własną rękę chcesz coś działać ze złozonymi modelami, super obliczeniami itp., ale wtedy zamiast mega drogiego lapka lepiej kupić stacjonarkę, która specyfikacją wciągnie lapka za te same pieniądze portem usb i będzie dużo wygodniejsza w pracy ;)
Od siebie dodam, że pracę inżynierką oraz magisterską pisałem na stacjonarce wyposażonej w procesor Intel Pentium G840, potem przesiadłem się na i5 2320 i nie było wielkiej różnicy jeżeli chodzi o zastosowania naukowe. G840 to - upraszczając - poziom mobilnych i3 2-3 generacji. i5 nie ma swojego odpowiednika w lapkach, najbliżej jej do mobilnych i7 3-4 generacji (bez wgryzania się w szczegóły. Pewnie są różnice kilku punktów procentowych na korzyśc któregoś procka, ale kto by je na codzień zobaczył). Nowsze są szybsze, ale też nie tak znowu bardzo, bo Intel jest bardzo oszczędny w skokach wydajności co generację ;)
Żeby się nie wieszał to - oprócz wyboru sprawdzonej konstrukcji - trzeba też bardziej dbać o system. Windows to Windows, sam z siebie lubi tyć przez co spowalnia, do tego jest mnóstwo syfu, który przez nieuwagę można złapać i z czasem robi się niefajnie. Unikaj oprogramowania z potencjalnie niebezpiecznych źródeł (najbezpieczniej pobrać co potrzeba ze strony producenta), nie instaluj "na pałę" klikając ciągle "next", unikaj oprogramowania do optymalizacji oprogramowania (:D), korzystaj z konta zwykłego uzytkownika zamiast domyślnie włączonego admina (wystarczy stworzyć nowe konto zwykłego użytkownika a dla konta admina dodać hasło). Nie jest to pewnie poziom zabezpieczeń uniksowy, ale i tak wolę to niż pracę na koncie z podwyższonymi uprawnieniami. Unikaj też dziwnych miejsc w sieci, np. strony porno. Nie wiem jak, ale ludzie zawsze mają z nich sporo dziadostwa :D Jak już to warto do tego odpalać osobną przeglądarkę w piaskownicy (np. Sandboksie czy jakoś tak) żeby w razie czego nie było dostępu do plików profilu (skoro ludzie potrafią od stron tego typu mieć syf na kompie to pewnie ten syf może też mieć dostęp do plików przeglądarki) + jakieś dodatki do blokowania zawartości stron (Ghostery, ublock itp.). W ogóle to najrozsądniej jest korzystać z przeglądarki w piaskownicy, ale to bywa czasami niewygodne. Część pewnie trochę przegięta, ale co poradzę :D
 
     
Judi 
mgr inż.



Dołączyła: 14 Cze 2016
Posty: 151
Skąd: Kraków
Poziom: 11
HP: 5/272
 2%
MP: 130/130
 100%
EXP: 9/25
 36%
Wysłany: 2016-06-17, 10:39   

Magda_Romka napisał/a:
Dziękuję za odpowiedź 😊
A czy możesz mi polecić jakiś laptop który będzie dobry do pracy, nie będzie się zawieszal itp. ?
Jakie powinien mieć parametry żeby wszystko hulalo jak trzeba?

Do zastosowań inżynierskich ważne będzie, aby miał dużo RAM, bo dużo informacji jest w to miejsce kopiowane. Myślę, że tak 16 GB to optimum, procesor i5 lub i7, karta graficzna w sumie dowolna w cenie 500-600 złotych (ważne, aby było to coś lepszego od zintegrowanej), koniecznie dysk SSD.
 
     
Magda_Romka
technik


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 19
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-06-17, 21:46   

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, podpowiedzi i rady :)

Zrezygnowałam z MacBooka na rzecz Lenovo Yoga 900 - 8 GB RAM ale dorzucę sobie jeszcze 8GB bo jest taka opcja, dysk SSD 512, procesor i7, matryca 13'' dotykowa - parametry ma lepsze o MacBooka więc się skusiłam no i tańszy o 2 tys. złotych

Pozdrawiam,
Magda
 
     
Judi 
mgr inż.



Dołączyła: 14 Cze 2016
Posty: 151
Skąd: Kraków
Poziom: 11
HP: 5/272
 2%
MP: 130/130
 100%
EXP: 9/25
 36%
Wysłany: 2016-06-20, 11:27   

No i super, myślę, że dobry wybór :) Martwi mnie tylko trochę słaba grafika...
_________________
http://eurotexpoland.pl/ - taśmy transportujące i pasy napędowe
 
     
Mat
inżynier


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 60
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 9/14
 64%
Wysłany: 2016-06-20, 18:23   

Co z nią nie tak? Do zastosowań Magdy styknie. Z2d, którego jest najwięcej bez problemu sobie poradzi, z 3d które będzie na studiach też (na słabszym układzie ogarniałem projekty) a do pracy i tak pewnie będzie miała służbowego kompa. No i gdyby to miał być sprzęt do ciężkich zadań to raczej byłaby to stacjonarka, bo na lapka o podobnej wydajności to by poszło na prawdę sporo kasy ;) O ile by się taki znalazł :D
 
     
Magda_Romka
technik


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 19
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-06-23, 14:42   

Faktycznie do moich zastosować wystarczy. A jeśli chodzi o laptopa do większych zadać to podobno dobry jest HP Zbook ostatnio trochę poczytałam na ich temat i wydaje się spoko ale i cena kolosalna... może w przyszłości jak będę miała swoje biuro to sobie sprawię taki zakup :)
 
     
Judi 
mgr inż.



Dołączyła: 14 Cze 2016
Posty: 151
Skąd: Kraków
Poziom: 11
HP: 5/272
 2%
MP: 130/130
 100%
EXP: 9/25
 36%
Wysłany: 2016-07-08, 13:04   

Wszystko zależy jaki ktoś preferuje komfort pracy. U mnie na lepszym komputerze niż ten Yoga pracowało się źle, bo jednocześnie nie można było pracować w kilku programach, bo już grafika nie wyrabiała. No nie wiem, może to ja mam po prostu zbyt wielkie oczekiwania od komputera. Stacjonarka zawsze lepsza, ale jednak trzeba komputer ze sobą wozić.
_________________
http://eurotexpoland.pl/ - taśmy transportujące i pasy napędowe
 
     
miki1234gt
technik


Dołączył: 18 Wrz 2016
Posty: 3
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2016-09-18, 11:42   

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :D . Od tego roku zaczynam studia na kierunku budownictwo i zastanawiam się nad zakupem laptopa. I tu moje pytanie jaki sprzęt kupić. Nie chciałbym przepłacać ale też z drugiej strony wole dołożyć parę złoty żeby komputer " się nie mulił ".
Z góry dzięki za odpowiedź.
 
     
dulos
inżynier


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 09 Lut 2015
Posty: 66
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2016-09-18, 12:19   

Spokojnie na laptopie z i3 i 4GB/8GB ramu i prostą kartą graficzną z 1GB ram dasz radę.
 
     
miki1234gt
technik


Dołączył: 18 Wrz 2016
Posty: 3
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2016-09-19, 10:01   

Dzięki za szybka odpowiedz. Czyli niema jakiś większych wymagań jeśli chodzi o karte graficzna? Podobnież do programów graficznych lepiej radzi sobie nvidia quadro. Tylko, że laptopy z taka kartą trochę niestety kosztują. Sam do swojego użytku będę na pewno wybierał laptop z dyskiem ssd oraz procesorem i7. Zastanawiałem się tylko nad kartą graficzną. Mój budżet to tak do tych 4200zł.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 12