Forum Studentów Budownictwa Strona Główna Forum Studentów Budownictwa
Forum zrzeszające studentów budownictwa i studentów inżynierii środowiska

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer na studia
Autor Wiadomość
Mat
inżynier


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 68
Wysłany: 2016-09-19, 12:27   

Eeee Quadro to raczej do profesjonalnych zastosowań a nie dla studenta ;) Branie Quadro na studia to - używając lubianych porównań motoryzacyjnych - jak jeżdżenie ciągnikiem samochodowym do oddalonego o 500 m sklepu po bułki na śniadanie. Niby można, ale po co?
Cokolwiek weźmiesz co nie będzie miało tabletowego cudactwa to sobie da radę. Na magisterce - gdzie projekty w porównaniu do pierwszego roku są niesamowicie złożone - zmieniłem Pentiuma G830 na i5 2320 i różnica nie była specjalnie odczuwalna. Jeżeli zamierzasz na kompie grać w cokolwiek nowszego niż 10 lat to każdy sprzęt udźwignie Worda, Excela czy Ramę (albo z czego się teraz korzysta).
Z prockami w lapkach uważaj, Intel mocno namieszał z oznaczeniami i o ile w stacjonarkach i3 < i5 < i7 jest dosyć trafnym uogólnieniem, tak w lapkach już nie bardzo, bo np. i7 U < i5 HQ. Zresztą jeżeli to ma być sprzęt do codziennego konsumowania treści i ogarniania studiów to specjalne dopłacanie do i7 jest trochę wywalaniem kasy w błoto. Oczywiście nikt nie zabroni, ale czy nie lepiej przeznaczyć tą kasę na coś ważniejszego? (tak, piwo jest wystarczająco ważne)
 
     
Profesor Belka

Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 3/16
 18%
Wysłany:    Hosting kosztuje :)

Ze swojej strony możemy polecić :-):

 
 
Judi 
mgr inż.



Dołączyła: 14 Cze 2016
Posty: 190
Skąd: Kraków
Poziom: 12
HP: 6/319
 2%
MP: 152/152
 100%
EXP: 23/27
 85%
Wysłany: 2016-09-20, 09:05   

Za 4 tysiące powinieneś kupić coś naprawdę dobrego, co z pewnością wystarczy Ci do codziennego użytkowania. W przypadku laptopów najlepszym wyborem jest jak dla mnie i7. W przypadku komputerów stacjonarnych, rzeczywiście bywa tak, że niektóre i5 potrafią być bardziej wydajne od i7. Dysk SSD to również podstawa jeżeli zależy Ci na szybkości działania komputera. W przypadku karty graficznej wiele zależy od tego czy i w co będziesz grać. :)
_________________
http://eurotexpoland.pl/ - taśmy transportujące i pasy napędowe
 
     
miki1234gt
technik


Dołączył: 18 Wrz 2016
Posty: 3
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2016-09-20, 16:05   

Dzięki wielkie za pomoc . W takim razie zaczynam poszukiwania. Czasami lubię pograć w dobre gry więc poszukam w miarę coś wydajnego. Moje uwagę przykuły laptopy lenovo -czytając komentarze wielu osób widzę, że firma ostatnio bardzo się rozwinęła i ma dobry stosunek jakości do ceny.
 
     
DRBUD
technik


Dołączył: 04 Kwi 2016
Posty: 8
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2016-09-26, 22:22   

Z własnego doświadczenia, dużo pracuje na Robocie/Autocadzie, przez pierwsze dwa lata studiów miałem jeden z tańszych wersji ultrabooka samsunga 13 cali, i3, 4gb ramu cos, grafika dedykowana, nie pamiętam jaka. Sam nie wiem po co, ale zachciało mi się czegoś z ekranem 15 cali, a dodatkowo stwierdziłem że procesor z 4 rdzeniami będzie dobrym pomysłem. Zdecydowałem się na HP z AMD A6, największy błąd w życiu. Przegrzewa się co chwile, ramu spokojnie starcza 8, grafika też daje rade, ale procesor to jakaś pomyłka. Drobne obliczenia w robocie generuje po kilkanaście minut, nie raz najadłem się wstydu przez to. Myślę o czymś innym ale niestety budżet narazie nie pozwala. Jeśli miałbym teraz wybierać to: koniecznie 13 cali, według mnie wystarczające, grafika dedykowana jakieś 1gb wystarczy, ramu 8 też jest ok, procesor i5-i7 4gen i przede wszystkim dysk SSD. Pozdrawiam
 
     
ale.m
technik


Dołączył: 21 Cze 2017
Posty: 2
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2017-09-29, 10:49   

Magda_Romka napisał/a:
Nie chodzi mi żeby się lansować, kilka lat broniłam się przed iPhonem bo uważałam że to tylko zbędny drogi gadżet, który niczym się nie różni od Samsunga S5 którego mialam poza ceną, ale jak dostałam w prezencie iPhona to przetestowałam i teraz nie zamienię go na inny telefon typu Samsung, mimo mniejszej ilości aplikacji itp. to jest zupełnie co innego. Przede wszystkim nie wiesza się co chwila, wszystko działa sprawnie i szybko nie tylko jak telefon jest nowy.

Dlatego właśnie jak koleżanka poleciła mi Macbooka to zastanawiam się czy jest tak samo, aktualnie pracuję na laptopie Acer Aspire 5732Z Procesor Intel Premium T4300 3.2 GHz 800 MHz FSB, Intel GMA 4500M 15.6" 4 GB, 250 GB HDD. Katorga polegała na tym że niemiłosiernie sie zawieszał, jak miałam otwartego Cada to maila pisałam chyba 30 minut bo co chwila się zamulał, a ja jeszcze otworzyłam w Wordzie pracę inżynierską która miała 200 stron to nie dało się nic zrobić w Cadzie bo sie zawieszał.

Czy jest ktoś kto używa Maca do celów inżynierskich? Czytałam wiele opinii ale większość wypowiada się która nie miała styczności z MacBookiem. Chyba nie jest możliwe żeby nikt go nie używał?


Mac może być, pod warunkiem, że będzie to ten wyższej półki. Patrz na ramy, generację procesora i kartę graficzną, która nie bez kozery jest w tym wypadku potrzebna.

Osobiście poleciłbym coś z Acera, może Swift 5 lub 7. Jest to ultrabook, który dzięki dyskowi ssd i dosyć mocnym podzespołom pozwala sprawnie pracować. Osobiście testuję w tym momencie model budżetowy Swift 3, dla kogoś kto tylko używa podstawowych programów lub internetu to wystarczy. Uruchamia się w trymiga i jest bezdzwiękowy.

Dla Ciebie to 5 lub 7, szczególnie, że bierzesz pod uwagę Maca, który jest z natury drogi.

Pamiętaj, Mac jest ok, ale wszystkie poniżej 6,5k to nic nie warte bajery. Niestety taka prawda.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.06 sekundy. Zapytań do SQL: 13