Wspierają:

     

 

 

 

Logowanie






Nie pamiętasz hasła?
Konto? Zarejestruj się!

Ostatnie Komentarze

Główna
       
Mur chiński zawdzięcza swoją trwałość zaprawie murarskiej na bazie ryżu Utwórz PDF Drukuj
Redaktor: Administrator   
16.09.2010.

9933_ad99

Wyjaśnienie tajemnicy starożytnej chińskiej receptury zaprawy na bazie ryżu.

           Naukowcy odkryli tajemnicę bardzo wytrzymałej, charakteryzującej się dużą lepkością, starożytnej chińskiej zaprawy na bazie ryżu. Danie składające się z lepkiego ryżu stanowi podstawę współczesnej azjatyckiej kuchni. Badacze doszli do wniosków, iż zaprawa – w przeszłości stosowana jako spoiwo i wypełnienie szczelin pomiędzy cegłami, blokami z kamienia oraz innymi materiałami budowlanymi – stała się najlepszym dostępnym obecnie materiałem do odnowy starożytnych budowli.

 Ich artykuł pojawił się w miesięczniku American Chemical Society (ACS) w dziale Sprawozdań nad Badaniami Chemicznymi.

           Dr Bingjian Hang na podstawie zapisków historycznych dotyczących robotników budowlanych w starożytnych Chinach odkrył, że przez 1 500 lat  podstawowym składnikiem lepkiej zaprawy była zupa ryżowa. Wapno było ogrzewane w wysokich temperaturach i zanurzane w wodzie. Lepka zaprawa na bazie ryżu była prawdopodobnie pierwszym materiałem na świecie składającym się ze składników organicznych i nieorganicznych. 

          Zaprawa była mocniejsza i bardziej odporna na działanie wody niż dzisiejsza zaprawa wapienna. Zhang określił, że była to jedna z największych technologicznych innowacji w historii. Budowniczy używali tego materiału do konstruowania budynków o ważnym znaczeniu, takich jak grobowce, pagody (świątynie buddyjskie w Azji) oraz mury obronne, których część przetrwała do dnia dzisiejszego. Niektóre z budowli były na tyle odporne, aby wytrzymać kataklizmy takie jak silne trzęsienia ziemi oraz rozbiórki przy użyciu nowoczesnych maszyn budowlanych. 

 

        Naukowcy zidentyfikowali w składzie zaprawy amylopektynę, polisacharyd tworzący wodorowęglan, jakim jest skrobia zawarta w ryżu. Ten „sekretny składnik” powoduje, że legendarna zaprawa jest bardzo wytrzymała.

„Badania analityczne wykazały, iż starożytne zaprawy murarskie to mieszanina złożona z organicznych i nieorganicznych materiałów. Nieorganiczny surowiec to węglan wapnia natomiast organicznym składnikiem jest  amylopektyna pochodząca z lepkiej zupy ryżowej dodawanej do zaprawy murarskiej. Co więcej – odkryliśmy, że amylopektyna w zaprawie działa jak inhibitor. Substancja ta powoduje hamowanie krystalizacji związanej ze wzrostem ilości węglanu wapnia w zaprawie. Dzięki temu tworzy się zwarta mikrostruktura zwiększająca wytrzymałość zaprawy.” 

        Prowadzone są prace badawcze związane z zastosowaniem tego typu komponentu w budownictwie. Naukowcy badają właściwości wapiennych zapraw zawierających w swoim składzie lepki ryż. „Wyniki badań nad tego typu materiałami wykazują, że są one bardziej trwałe i charakteryzują się lepszą wytrzymałością niż tradycyjne zaprawy wapienne. Nadają się one do stosowania w renowacji starożytnych budowli”.

 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Partnerzy:

 praca budownictwo

Ankieta

Jakie szkolenia najbardziej Cię interesują? (2016)
 

Pismo do Sejmu RP w sprawie uprawnień budowlanych

Ranking pracodawców 2013

Firmy, które oferują praktyki

Portal Studentów Inżynierii Środowiska

Reklama